HISTORISCHE LEZING “GIN, GESCHIEDENIS IN EEN GLAS”

De historische lezing “Gin, geschiedenis in een glas” neemt de toehoorders mee op een lange reis door tijd en ruimte en vertelt het even boeiende als turbulente verhaal van het ontstaan en de ontwikkeling van gin.

Als de alchemistische distilleertechnieken uit de Oudheid tijdens de Middeleeuwen samengaan met het medicinaal gebruik van de jeneverbes ontstaat na verloop van tijd het genotsmiddel jenever. De Engelse troepen die het tijdens de 30-jarige oorlog leren kennen populariseren het thuis als “gin”, een evolutie die na de Glorious Revolution uitmondt in een collectieve verslaving, de zogenaamde gin craze, waardoor het Engelse Parlement zich genoodzaakt ziet onder de vorm van verschillende gin acts de allereerste drugsgerelateerde wetten te stemmen.

Gin werkt zich bij aanvang van de industriële revolutie langzaam op tot een gerespecteerde drank die via de machtige Engelse zeemacht stilaan de wereld verovert, o.a. in Amerika, waar de geschiedenis zich tijdens de Prohibition herhaalt. In de zogeheten cocktail age wordt gin desalniettemin een heuse rage als mixer in verschillende drankjes die tot op vandaag bestaan, tot zij een terugval kent na de wereldoorlogen en wodka haar rol overneemt.

Het zal duren tot eind de jaren negentig van de vorige eeuw met de creatie van de ophefmakende Bombay Sapphire Gin eer gin haar oubollig en verstard imago van zich af kan gooien. 10 jaar later is het hek helemaal van de dam en ontstaat de ene na de andere small batch premium craft gin die de markt verovert en een ware gin hype veroorzaakt die duurt tot op vandaag.

De lezing duurt anderhalf à twee uur en wordt opgeluisterd met een PowerPoint presentatie vol uniek beeldmateriaal!

De lezing kan ook uitgebreid worden met een “historische tasting” waarbij de toehoorders tussenin proeven van een jenever, een Old Tom Gin, een London Dry Gin, een Navy Strenght Gin en een New Western Dry Gin!

 

Kurt Heddebauw (Oostende, 1 februari 1974) is licentiaat Germaanse Talen en licentiaat Vergelijkende Cultuurwetenschappen. Hij is sinds jaar en dag gepassioneerd door de meest iconische cocktail aller tijden: de Gin & Tonic. Kurt deed vertaalwerk voor The Belgian Gin Club en maakte ginfofiches voor een Belgische gin invoerder. Hij volgde de cursus Jeneverkenner bij prof. Dr. Eric Van Schoonenberghe en de opleiding theesommelier bij Ann Vansteenkiste.